Care sunt activitatile economice care au nevoie de autorizatie de mediu?(feb. 20, 2024)

In Romania, obținerea autorizației de mediu este obligatorie pentru diverse obiecte de activitate economica, in special pentru cele care pot avea un impact semnificativ asupra mediului. Autorizația de mediu este acordata in conformitate cu Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale si alte acte normative specifice.

Iata cateva categorii de obiecte de activitate economica care necesita autorizație de mediu in Romania:

1. Industria Chimica: Producția sau manipularea substanțelor chimice periculoase, cum ar fi substanțele toxice, carcinogene sau mutagene.

2. Industria Energetica: Centralele termice, centralele electrice, instalațiile de producere a energiei din surse regenerabile, precum si orice alta activitate legata de producția, distribuția si utilizarea energiei.

3. Industria Metalurgica: Furnale, laminatoare, instalații de prelucrare a metalelor, precum si activitațile care genereaza deseuri metalice.

4. Industria Miniera si de Prelucrare a Minereurilor: Exploatarea miniera si prelucrarea minereurilor, inclusiv activitațile de extracție si procesare a resurselor naturale.

5. Industria Textila si de Pielarie: Producția de textile, imbracaminte si articole din piele, inclusiv procesele de vopsire si finisare.

6. Industria Agroalimentara: Procesarea alimentelor, producția de bauturi alcoolice sau non-alcoolice, activitațile de prelucrare a laptelui, fabricarea de uleiuri vegetale etc.

7. Gestiunea deseurilor: Firmele specializate in colectarea, transportul, tratarea si eliminarea deseurilor.

8. Transport si Depozitare: Activitați legate de transportul si depozitarea substanțelor periculoase sau deseurilor, cum ar fi depozitele chimice sau stațiile de alimentare cu combustibili.

Aceste exemple sunt doar cateva dintre domeniile care pot necesita autorizație de mediu. Este important sa consulți lista completa a activitaților reglementate si sa verifici legislația actuala pentru a asigura ca obiectul tau de activitate este in conformitate cu cerințele legale specifice. Autorizația de mediu este emisa de Agenția pentru Protecția Mediului si este esențiala pentru a desfasura legal si responsabil activitațile care pot afecta mediul inconjurator.

Pentru informatii detaliate despre procedura de obtinere a autorizatiei de mediu, va rugam sa ne consultati. Lista completa a activitatilor care necesita autorizatie de mediu o puteti gasi aici.