Bugetul pentru Programul „Rabla” va fi de 228 milioane de lei, in 2011(feb. 19, 2011)

Programul „Rabla”de stimulare a innoirii Parcului auto national va avea un buget de 228 milioane lei in 2011, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri bugetul Agentiei Fondului pentru Mediu, autoritatea care deruleaza acest program, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.

Primul ministru a precizat ca, daca suma va fi consumata, Guvernul va putea suplimenta cu bani Programul Rabla, pentru a satisface nevoile pietei.

“Potrivit informatiilor pe care le avem de la Ministerul Mediului, incepand cu partea a doua a lunii martie, acest program va fi operational pentru fiecare cetatean care se va putea duce la REMAT pentru a continua programul si a-si casa masina primind in continuare drepturile banesti aferente pe care sa le fructifice in vederea achizitionarii unui nou autoturism”, a explicat premierul.

Emil Boc a mentionat ca in 2010 au fost casate 190 de mii de autoturisme si au fost achizitionat, prin programul Rabla, 63 de mii de autoturisme, dintre care 26 de mii au fost productie autohtona.

“Deci, cu alte cuvinte, acest program si-a atins si isi atinge obiectivul de a sustine activitatea economica, de a sustine industria auto autohtona si de a reduce poluarea”, a concluzionat premierul.

Potrivit Ordinul Ministerului Mediului nr. 772/2011 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, publicat in Monitorul Oficial, tichetul valoric reprezentand prima de casare va fi, si in anul 2011, de 3800 de lei. Pentru un autovehicul uzat, predat spre casare, se va elibera un singur tichet valoric, iar pentru achizitionarea unui autovehicul nou se pot utiliza unul, doua sau cel mult 3 tichete valorice.

In bugetul Agentiei Fondului pentru Mediu, mai sunt prevazute si cheltuieli de 50 milioane lei pentru Programul Rabla pentru tractoare, precum si 900 milioane de lei pentru Programul privind cresterea productiei energiei din surse regenerabile.

De asemenea, Programul Casa Verde va fi finantat prin 300 milioane lei, constant in credite de angajamente, si aproximativ 430 milioane lei, credite bugetare.