Bruxelles-ul instituie un „sfat al inteleptilor in materie de TVA” si pregateste o ampla reforma in domeniu(sept. 16, 2012)

Comisia Europeana va infiinta un organism consultativ, format din experti in domeniul TVA, alaturi de care sa implementeze un program de actiuni in vederea reformarii sistemului de TVA al Uniunii Europene.

Comisia Europeana considera ca este necesara instituirea unui grup de experti, pentru elaborare si implementarea noilor politici privind TVA. Grupul trebuie sa fie compus din persoane care detin cunostintele de specialitate necesare in domeniul TVA-ului si din organizatii reprezentand in special intreprinderi, consumatori sau consultanti fiscali, care pot contribui la elaborarea si implementarea politicilor in materie de TVA.

Grupul trebuie sa furnizeze Comisiei consultanta si analize privind elaborarea si implementarea politicii in domeniul TVA-ului.

„Toti membrii grupului trebuie sa fie foarte activi si sa aiba o contributie de inalta calitate in cadrul reuniunilor, in procesul de pregatire a acestora si, daca este necesar, de urmarire a actiunilor intreprinse”, se arata in documentul emis de CE.

Ce obligatii are Grupul?

a) sa ofere Comisiei consultanta cu privire la elaborarea de acte legislative si alte initiative politice in domeniul TVA-ului;

b) sa furnizeze analize privind aplicarea practica a actelor legislative si a altor initiative politice ale UE in domeniul TVA-ului.

Comisia poate consulta grupul cu privire la orice chestiune referitoare la elaborarea si implementarea legislatiei UE si a altor initiative politice adoptate la nivelul UE in domeniul TVA-ului.

Grupul este format din maximum 40 de membri. Membrii sunt organizatii si persoane numite cu titlu personal, care detin competente in domeniile mentionate mai sus. Directorul general pentru impozitare si uniune vamala numeste membrii din randul organizatiilor si persoanelor care au raspuns unei invitatii pentru depunerea candidaturilor.

Membrii sunt numiti pe o perioada de doi ani. Ei raman in functie pana la incheierea mandatului lor. Mandatul membrilor poate fi reinnoit daca acestia raspund unei noi invitatii pentru depunerea candidaturilor.