Bancile pentru domeniul locativ se declara multumite de adoptarea legii privind sistemul Bauspar(feb. 28, 2018)

Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) saluta adoptarea de catre Camera Deputatilor a proiectului de lege privind Sistemul de Economisire Creditare – Bauspar, arata un comunicat transmis joi de organizatie.

„Conform legii adoptate de Parlament, in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vor modifica in mod corespunzator normele metodologice de aplicare necesare punerii in practica a noii legi”, mentioneaza ABDLR.
„Conform Eurostat, Romania are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodata, un sondaj IRSOP arata ca peste 84% dintre romanii au macar o problema cu locuinta iar peste 75% mentioneaza ca principala cauza vechimea locuintei si nevoia acuta de reabilitare, renovare si modernizare. „Plecand de la aceasta realitate, credem ca deblocarea sistemului de economisire creditare va conduce la o imbunatatire a conditiilor locative ale romanilor”, apreciaza reprezentantii ABDLR.

Pe de alta parte, reprezentantii Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (EFBS) au aratat ca in Romania exista un potential de crestere substantiala a sistemului de economisire creditare in urmatorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor tari europene.

Sistemul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei inca din anii 1950. Sistemul de economisire-creditare a oferit cadrul de lucru institutional pentru a ajuta intr-o perioada in care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Bancile de locuinte ofera credite ipotecare cu dobanzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Intai clientul Bauspar economiseste, statul sustinand prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienti care isi doresc acest lucru si care sunt eligibili. „Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca bancile pentru locuinte din Austria si Germania au avut un rol cheie in reconstruirea locuintelor in ultimele decenii”, se mai arata in comunicat.

Potrivit ABDLR, sistemul Bauspar reprezinta un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat sa sustina dezvoltarea si extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru sustinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului Bauspar pentru toate segmentele de populatie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum si faptul ca guvernul ofera o prima de stat pentru depuneri, iar aceasta prima este acordata tuturor cetatenilor, indiferent de varsta.