Balerinul, acidul si scoala de la Chicago(mart. 27, 2013)

fig1-3

Directorul artistic al Teatrului Bolsoi din Moscova a fost atacat cu acid, citesc pe portalurile de stiri. Ciudat, imi spun! Ce ciudat mod  de a agresa pe cineva, cu adevarat ciudat!

Apoi imi amintesc despre cursurile de criminologie de la Facultatea de drept, care m-au intrigat si fascinat intotdeauna. Cum se naste comportamentul infractional, de ce unii infractori comit infractiuni violente pentru un mobil marunt, sa spunem banii dintr-un portofel  iar altii se “orienteaza” spre infractiuni sofisticate si discrete cu o miza infinit mai mare? Aici ma gandesc  la baietii destepti din energie, pentru ca tot niste infractori sunt.

Desi teoriile ciudate studiate la cursul de criminologie nu emit judecati de valoare cu putere absoluta si nu raspund la toate intrebarile pe care le naste comportamentul infractional, incidentul de la Bolsoi Teatr  imi aminteste de unele dintre ele.

Scoala cartografica s-a dezvoltat in Europa Occidentala pe la 1880 si poarta si numele de scoala franco-belgiana a mediului social. Promotorii acestei scoli, intre care Lambert Quetelet au realizat o statistica a criminalitatii pentru a descoperi anumite legitati ale dinamicii acesteia. Quetelet a fost printre primii specialisti in stiinte sociale care a utilizat metode statistice si matematice pentru a analiza influenta factorilor sociali si individuali in etiologia crimei. Astfel, a sesizat faptul ca infractiunile contra persoanei predomina in timpul sezonului cald, in regiunile din sudul Frantei, in timp ce infractiunile contra proprietatii sunt comise mai ales in regiunile din nord, in timpul sezonului rece. Pe aceasta baza autorul a formulat legea termica a criminalitatii. Ulterior G. Tarde a evidentiat faptul ca deosebirile ce apar intre structura si volumul criminalitatii regiunilor din nord fata de cele din sud, sunt rezultatul dezvoltarii social – economice diferite a acestora si nu consecintele diferentelor de clima.

Prin 1930 se naste scoala criminologica de la Chicago care rafineaza cu o acuratete desavarsita teoriile scolii mediului social, argumentand spre exemplu faptul ca infractiunile brutale se vor comite in cartierele muncitoresti sarace in timp ce zonele centrale ale metropolelor, locuite de clasele sociale instarite si de intelectuali, se vor caracteriza prin crime sofisticate sau sinucideri.

Si iata de ce, balerinul a fost stropit cu acid in loc sa fie snopit in bataie! Dumneavoastra unde locuiti? Oricum e trist!