Autoritatile ancheteaza un posibil cartel al speculantilor de cereale(aug. 14, 2013)

Ministerul Agriculturii cerceteaza o eventuala intelegere intre comercianti si traderii de pe piata cerealelor. Ei s-ar fi intalnit la Mamaia pentru a decide pretul cu care vor cumpara cereale de la fernmieri. Nu este de mirare ca in prezent graul se vinde cu 160 de euro tona. Nici mai mult, nici mai putin.

„Este o acuzatie din parte producatorilor ca traderi si comerciantii s-ar fi intalnit pe la Mamaia si au stabilit preturile. Inclusiv la porumb care este foarte jos. Ca urmare noi am solicitat ca si ANPC sa faca o ancheta sa verifice si noi sa verificam pe linia noastra. Va fi sesizat Consiliul Concurentei”, a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.

Producatorii de pe piata locala se plang ca anul agricol bun le aduce mai multe necazuri decat bucurii. Pretul foarte scazut cu care se vand cerealele face ca ei sa nu isi poata acoperi nici macar costurile de productie, cu atat mai putin sa iasa pe plus. „Jocurile” pe piata locala a cerealelor le fac marii traderi internationali: Cargill, Bunge, Glencore si Alfred Toepfer

Plangerile producatorilor au inceput sa fie luate in seama de autoritati dupa ce s-a facut analiza pretul practicat pe bursele europene.

„Pe mine ma socheaza faptul ca piata romaneasca este la diferenta destul de mare de piata europeana. Asta este foarte ciudat”, a precizat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.

In conditiile in care Romania Politica Agricola Comuna, pretul cerealelor nu ar fi trebuit sa scada cu mult sub nivelul pietei internationale.

Ba mai mult decat atat, a atras atentia si faptul ca toti comerciantii si traderii practica exact acelasi pret pentru grau: 160 de euro/tona.

„Daca dau toti 160 de euro pe tona este clar ca este o intelegere. Daca da unul 165 altul 158 atunci putem spune ca este o piata corecta, dar daca este un pret „mercurian” 160 de euro toata lumea este clar ca este o intelegere”, a declarat pentru Business24 Adrian Radulescu, consilier prezidential.

Traderii au refuzat sa comenteze acuzatii privind o eventuala intalnire la Mamaia pentru a stabili nivelul pretului practicat pe piata locala.

Producatorii au acuzat „lacomia” traderilor de pe piata din Romania inca de la inceputul recoltei din acest an. Potrivit lor, cei care fac legea pe piata cerealelor au scazut foarte mult pretul folosind diverse tehnici „mai putin ortodoxe”: au importat fictiv cantitati insemnate de cereale sau au „plimbat” cerealele pe mare ca sa le readuca in tara.

Totusi, autoritatile nu au fost „impresionate” de problemele fermierilor si au explicat ca nu pot interveni pe piata. Nu le permite Politica Agricola Comuna. In plus, si reprezentantii MADR vorbesc despre „lacomia” fermierilor care nu s-au gandit anul trecut cand pretul era ridicat sa scoata cereale din rezerva nationala.

„Anul trecut, ei au fost foarte fericiti ca au obtinut preturi mari pe piata la cereale. Nu au venit in iarna sa ne propuna sa scoatem o cantitate din rezerva strategica, sa vindem cerealele la pretul de atunci de pe piata si aducand surplus pe piata mai duceam pretul jos. Acum, cu o rezerva pe trei sferturi golita puteam sa refacem rezerva strategica si sa cumparam la un pret apropiat cu cel din iarna, deci mai mare decat in prezent. Nu pot sa fac nimic pentru ca rezerva este plina. Orice punem pe piata acum ar inseamna sa fortam piata si mai mult”, a declarat Achim Irimescu.