Aproape un miliard lei, imprumutat de Guvern pentru plata facturilor catre beneficiarii de fonduri europene(aug. 2, 2013)

Un nou imprumut de la Trezoreria Statului, in valoare de aproximativ 900 milioane de lei, a fost aprobat de Guvern in cadrul sedintei de marti, anunta Ministerul Fondurilor Europene intr-un document de presa publicat recent. Fondurile vor fi puse la dispozitia Autoritatilor de Management ale programelor operationale pentru efectuarea de plati catre beneficiarii de fonduri europene.

Executivul a aprobat, in sedinta din 30 iulie, un nou imprumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispozitia Autoritatilor de Management ale programelor operationale lichiditatile necesare pentru efectuarea de plati catre beneficiarii de fonduri europene, informeaza Ministerul pe pagina proprie de internet.

„Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de lei, care va asigura resursele necesare pentru efectuarea de noi plati catre beneficiari in perioada imediat urmatoare”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Oficialul a mentionat, totodata, ca imprumuturile aprobate de Guvern reprezinta un sprijin real pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene, in conditiile in care sumele achitate beneficiarilor sunt solicitate ulterior Comisiei Europene pentru a fi rambursate Romaniei.

Astfel, noul imprumut va fi folosit pentru efectuarea de plati catre beneficiarii de finantari contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Mediu, respectiv Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

Mai exact, potrivit actului normativ aprobat marti de Executiv, pentru plata facturilor catre beneficiarii proiectelor finantate prin intermediul Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost alocata o suma in valoare de 350 milioane de lei.

In acelasi timp, pentru efectuarea de plati catre beneficiarii Programului Operational Regional au fost alocate fonduri in valoare de peste 260 milioane de lei, iar pentru achitarea facturilor catre beneficiarii Programul Operational Sectorial Mediu au fost alocate fonduri in valoare de 250 milioane de lei.

Totodata, pentru platile in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative s-au alocat 20 milioane lei.