Afacerile firmelor romanesti, in declin(oct. 15, 2014)

„Suntem in proces de actualizare a datelor pentru Topul National al Firmelor si pot sa va spun ca, din punct de vedere a ponderii capitalului autohton, datele sunt pesimiste”, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Nicolae Daraban.

Avem doar 37 de firme private cu capital autohton care au cifra de afaceri peste 100 milioane de euro, doar 51 de companii cu cifre de afaceri intre 50 si 100 milioane de euro si 324 de companii intre 25 si 50 milioane de euro”, a aratat Daraban, la Conferinta „Luminitele de la capatul tunelului: Perspectivele si oportunitatile economiei romanesti in context intern si european la iesirea din criza”, organizata de publicatia cursdeguvernare.ro.

Seful Camerei de Comert considera ca o piedica in calea dezvoltarii activitatii economice este legata de eficienta precara a politicilor statului. „Nu inteleg cum, desi avem resurse umane bune in IT, nu putem unifica baze de date astfel incat sa putem plati toate taxele online”, spune Daraban. In opinia sa, birocratia reprezinta inca o mare probelema in Romania, atat a nivelul institutiilor statului, cat si la banci. „E interesant de vazut de cate hartii are nevoie un tanar in Marea Britanie sau Spania pentru a deschide un cont bancar si cate i se cer in Romania. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu spunea ca bancile isi impovareaza clientii cu costurile greselilor din trecut. E si senzatia noastra ca bancile transfera clientilor costul acestor greseli”, arata presedintele Camerei de Comert.