12 proiecte de infrastructura vor fi finantate cu 530 mil. euro, fonduri nerambursabile(apr. 10, 2016)

Comisia Europeana a facut publice rezultatele selectiei proiectelor Statelor membre propuse in cadrul apelului de proiecte aferent anului 2015, din cadrul Mecanismului Interconectarea Europei (CEF), informeaza Ministerul Transporturilor (MT), citat de News.ro.

Pentru Romania au fost evaluate pozitiv 12 proiecte al unor companii publice si private, care vizeaza infrastructura feroviara si navala in primul rind, dar si sistemele de transport rutier si aerian, dintr-un total de 18 proiecte transmise in competitie.

Programul CEF reprezinta un mecanism de finantare din fonduri europene nerambursabile in perioada 2014-2020 dedicat in special sectorului de transport, dar si sectoarelor de telecomunicatii si energie.

Finantarea totala prevazuta de acest mecanism pentru sectorul de transport la nivelul UE este de 26,25 miliarde euro, din care 11,3 miliarde euro pentru statele eligibile sub politica de coeziune.

Romania are rezervata suma de 1,23 miliarde euro, daca este angajata pe proiecte in cadrul apelurilor de proiecte in perioada de pana la 31 decembrie 2016. In cadrul apelului de proiecte CEF aferent anului 2014, Romania s-a folosit deja de suma de 711,8 milioane euro, iar proiectele evaluate pozitiv la apelul din anul 2015 insumeaza inca aprox. 530 milioane euro, ceea ce asigura utilizarea intregii sume alocate Romaniei.

Statele membre si CE vor valida, in perioada imediat urmatoare, rezultatele evaluarii si se vor emite deciziile de finantare.