Mallurile falimentare incep sa se transforme in fabrici(feb. 7, 2017)

Zeci de fabrici au lasat locul centrelor comerciale moderne, in perioada de varf a pietei imobiliare. Un deceniu mai tarziu, o parte din mallurile esuate au inceput sa fie transformate, din nou, in spatii de productie. Pe parcurs s-au pierdut sute de milioane de euro.

Romanii fac astazi cumparaturi in peste 60 de malluri. Majoritatea spatiilor moderne de retail, circa 75% din total, sunt grupate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova si Brasov, potrivit unui studiu realizat recent de DTZ Echinox. Multe malluri sunt amplasate in locul unor foste fabrici, care au fost lasate in paragina sau mutate in afara centrelor urbane.

Daca apetitul pentru orasele mari este justificat de puterea de cumparare sporita din aceste zone, lucrurile se schimba in privinta oraselor de talie medie sau mica. Cele mai multe malluri care au dat chix in perioada de criza sunt amplasate in municipii de rang doi. Competitia, amplasamentul ales prost si veniturile mai scazute ale populatiei au contribuit din plin la esecului acestor proiecte.

Revista Capital a identificat noua centre comerciale a caror destinatie initiala a fost schimbata sau urmeaza sa fie schimbata din cauza performantelor slabe. Fostii proprietari ai acestora au investit in dezvoltare sau achizitie circa 300 mil. euro si au ajuns sa inregistreze pierderi cumulate de peste 200 mil. euro in urma vanzarii. Investitorii care le-au cumparat au platit circa 155 mil. euro si le-au transformat in fabrici de componente auto, depozite, birouri sau chiar sediu de judecatorie.

Prima fabrica deschisa intr-un fost mall a fost cea a nemtilor de la Leoni, care au inchiriat aproape o treime din Armonia Arad si de doi ani produc aici cabluri pentru industria auto. La cinci ani dupa ce au platit pe el circa 78 mil. euro, Carrefour a decis sa paraseasca mallul din Arad, iar austriecii de la Immofinanz au inceput procesul de reconversie a acestuia.

Acum, proprietatea este scoasa din nou la vanzare. „Armonia Arad este inclus in categoria de active care nu sunt principale pentru noi. Chiriasii pe care ii cunoasteti sunt in continuare acolo. Avem contracte pe o perioada mai mare. Este si Brico Depot. Este o proprietate care a trecut printr-un proces de conversie din centru comercial in centru logistic. Acest proces nu s-a terminat inca, de aceea e dificil sa spun ce grad de ocupare are. Cert este ca partile care au fost transformate sunt inchiriate. Exista interes (de achizitie n.red.) pentru aceasta categorie de active din portofoliul nostru“ a declarat Sorin Visoianu, seful operatiunilor locale ale Immofinanz.

Tendinta a continuat cu hipermarketul PIC din Oradea, ce apartinuse unei retele dezvoltate de fratii Ilie si Cornel Penescu. Proprietatea a fost cumparata in procedura de faliment de grupul maltez Zacaria si inchiriata americanilor de la Inteva Products, care realizeaza de un an si jumatate componente pentru sisteme de acoperisuri auto. In mod similar, hipermarketul PIC din Calarasi a ajuns in proprietatea francezilor de la Saint-Gobain, care vor sa il transforme intr-o fabrica de parbrize, in care vor lucra 130 de persoane.

Luna trecuta, antreprenorul roman de origine siriana Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din Romania, a platit circa 15 mil. euro pentru achizitia mallului Armonia Braila, intrat in faliment in 2011 cu datorii de 28 mil. euro. Investitorul are doua planuri de actiune in privinta fostului centru comercial: pastrarea obiectului de activitate al imobilului sau transformarea lui intr-un spatiu de productie pentru un furnizor de componente electrice al Dacia si Ford.

„Mallul s-a adjudecat la 14.785.000 euro, plus inca circa 200.000 euro pentru bunurile care apartineau de imobil. Urmeaza sa punem in practica planul stabilit“, a declarat pentru Capital Mircea Teodorov, directorul financiar al Gellaan Impex, firma care a cumparat mallul si care gestioneaza si o ferma de ovine si taurine in comuna Ograda din judetul Ialomita.

Patronul comerciantului de rulmenti Primagra, suceveanul Costica Tudosa, a cumparat in 2013 mallul Galleria Suceava pentru a-i servi drept sediu de firma si spatiu de depozitare. Tudosa, care detine zece depozite de rulmenti in tara, a platit pentru mall un milion de euro, la care s-au adaugat 8 mil. euro datoriile bancare acumulate de dezvoltatorul centrului comercial, firma Globe Trade Centre (GTC).

Acelasi dezvoltator a vandut in 2015 si mallul Galleria Buzau omului de afaceri buzoian Liviu Avram, proprietarul comerciantului de produse de stingere a incendiilor Eurosting. La scurt timp dupa tranzactie, antreprenorul roman a inchiriat o parte din mall Judecatoriei Buzau, care isi desfasura activitatea in aceeasi cladire cu Tribunalul Buzau. Instanta are acum patru sali de judecata si peste 50 de birouri.

In toamna anului trecut, sirianul Abdulwahed Nour Ideen a cumparat si ultimele doua malluri din reteaua Galleria, cele din Arad si Piatra Neamt, pentru care a platit in total 4,8 mil. euro. Noul proprietar nu si-a anuntat inca planurile pentru aceste proiecte, insa situatia imobilului din Arad, afectata puternic de inchiderea hipermarketului cora, este greu de remediat daca se opteaza pentru pastrarea destinatiei.

Cel mai inedit parcurs avut de un centru comercial romanesc apartine, cu siguranta, City Mall din Bucuresti. Cumparat in 2005 pentru 46 mil. euro de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, mallul a fost vandut la un an distanta cu 103,5 mil. euro si rascumparat, in faliment, cinci ani mai tarziu de acelasi investitor pentru 17,3 mil. euro. Ulterior, Papalekas a transformat mallul in spatii de birouri si a intrat in contabilitatea firmei sale cu o valoare de 62 mil. euro. Totusi, cosmetizarea nu pare sa dea rezultatele scontate. La trei ani dupa schimbarea destinatiei, imobilul este inchiriat in proportie de 21,3%, in principal catre Vodafone, si aduce anual doar 1,4 mil. euro din chirie, potrivit rezultatelor financiare ale proprietarului. City Mall este singurul mall din Bucuresti care si-a schimbat complet destinatia, insa Plaza Romania este un alt exemplu de mall care si-a transformat o aripa in spatii de birouri.

Si  antreprenorul Gheorghe Iaciu a intrat in jocul oportunitatilor. El a cumparat in 2014 complexul Moldova Mall din Iasi si i-a schimbat destinatia in cladire de birouri, proces care l-a costat 15 mil. euro. Spre comparatie, dezvoltatorul proiectului, ieseanul Danut Prisecariu, a vandut mallul in 2006 catre Equest Balkan Properties pentru 34,5 mil. euro.

Birouri, show-room-uri si mici spatii comerciale este solutia la care s-au gandit si actionarii Zacaria Group, care anul trecut au cumparat fostul hipermarket Trident din Sibiu. Reteaua de magazine Trident, infiintata de sotii Constantin si Alina Mateescu, a intrat in insolventa in 2009. Dezvoltarea unitatii din Sibiu, care a functionat patru luni, a costat 15 mil. euro si a fost vanduta in faliment pentru 5,5 mil. euro.

Pe lista proiectelor transformate ar putea intra curand si mallul Oradea Shopping City. Centrul comercial, detinut indirect de omul de afaceri bucurestean Gabriel Popoviciu, a fost scos la vanzare pentru 15 mil. euro la sase ani dupa ce a fost cumparat la licitatie in procedura de faliment. O posibila schimbare de destinatie se asteapta si in cazul MacroMall din Brasov, inchis de patru ani, pe lista cumparatorilor interesati aflandu-se producatorul de mobila Casa Rusu, potrivit zvonurilor.