Topul tarilor care investesc in Romania(ian. 10, 2017)

Investitiile straine directe (ISD) reprezinta principala sursa de finantare a deficitului bugetar si, de multe ori in trecut, cea mai importanta sursa de dezvoltare a economiei. Nu ar trebui sa ne mire faptul ca majoritatea companiilor mari din tara noastra sunt detinute de straini, fondurile pentru dezvoltarea respectivelor societati, inclusiv cele privatizate, au venit de afara.

Din 1990 si pana la sfarsitul anului trecut, valoarea totala a investitiilor staine directe se ridica la 64,43 miliarde euro, conform datelor BNR si INS, dintre care 45,1 miliarde euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profit reinvestit, iar 19,33 miliarde euro credit net primit de la investitorii straini.
Cele mai multe investitii au venit din Olanda, cu o valoare de 16,1 miliarde euro, reprezentand 15% din total. Este insa necesar sa precizam ca Olanda are si zone considerate paradis fiscal in care isi au domiciliul fiscal multe companii (nu doar olandeze) pentru beneficiile financiare oferite. Pe locul secund se afla Austria, cu investitii de 9,13 miliarde euro, urmata de Germania cu 7,99 miliarde euro. Pe locul al patrulea gasim un alt paradis fiscal, Cipru, un stat care nu au avea altfel capacitatea unor investitii de 4,42 miliarde euro intr-un stat, urmat de Franta, cu 4,3 miliarde euro si Italia cu 3,35 miliarde. Top zece este completat de Luxemburg cu 2,7 miliarde euro, Elvetia cu 2,23 miliarde, Grecia cu 1,74 miliarde si SUA cu 1,6 miliarde euro.