Incepand cu luna februarie taxele pentru infiintarea unei firme se vor desfiinta(ian. 14, 2017)

Legea nr. 1/2017 prevede eliminarea, de la 1 februarie 2017, a taxelor percepute de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) la constituirea unei entitati economice, fie ea cu personalitate juridica (SRL, SRL-debutant etc) sau fara personalitate juridica (PFA, intreprindere individuala/familiala).

In viitor antreprenorii isi vor putea infiinta SRL ori PFA gratuit, taxele percepute in prezent pentru inmatricularea acestora urmand sa fie eliminate.

Legea nr.1/2017 prevede si eliminarea taxelor percepute pentru inscrierea de mentiuni la ONRC, cu scopul „de a incuraja antreprenoriatul si de a indeparta impedimentele in dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv in Romania”.

SRL-urile sunt cele mai numeroase entitati economice din Romania, intr-o societate cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50, existand insa si posibilitatea ca o firma sa aiba un asociat unic, persoana fizica sau juridica. De altfel, o persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata, iar daca asociatul unic este si administrator, acestuia ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate.