Cate locuinte din Romania stau goale(iul. 28, 2016)

Cu o populatie de peste 20 de milioane de locuitori in 2011, Romania este cea mai mare tara din Europa de Sud-Est, iar fondul locativ depaseste 8,8 miloane de locuinte. Dintre acestea, o mare parte sunt nelocuite, arata datele Institutului National de Statistica.

Peste 8,8 milioane de unitati locative in 5,3 milioane de cladiri. Acesta este fondul locativ al Romaniei. In timp ce multi dintre tineri locuiesc inca impreuna cu parintii, 17% din apartamente sunt vacante, arate datele INS, prezentate in Stategia Nationala a Locuirii.

Acest lucru se datoreaza, in parte, faptului ca multe cladiri vechi stau in paragina. O alta cauza este si ca romanii detin mai multe proprietati. Romania este tara cu cea mai mare rata de proprietate imobiliara din Europa, ca rezultat a privatizarii pe scara larga a locuintelor, dupa caderea regimului comunist, in 1989.

„Cu o cultura inradacinata a proprietatii imobiliare chiar si in randul segmentelor mai tinere ale populatiei, o piata de inchiriere care prezinta disfuncti si clauze bancare nefavorabile explica si contribuie la perpetuarea nivelului ridicat de proprietate din Romania, unde 96,6% dintre cetateni detn o proprietate, in comparate cu 70,7% in tarile Uniunii Europene. Proprietatea de stat se ridica la numai 1,13% (2,1% in municipii si orase si 0,7% in comune) din parcul total”, se arata in Strategia Nationala a Locuirii.