Legea darii in plata, ingropata intr-un credit ipotecar special(mart. 12, 2016)

Legea darii in plata s-ar putea transforma intr-un credit ipotecar special, cu avans si dobanzi majorate, pe care bancile il vor avea in portofoliu alaturi de creditele ipotecare curente. Aceasta este varianta de compromis pe care parlamentarii ar putea sa o adopte la presiunea institutiilor financiare.

CEC Bank, UniCredit Bank si, din informatiile Capital, Alpha Bank avanseaza aceasta ipoteza. Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, a anuntat inca de saptamana trecuta ca lucreaza la definitivarea unui produs de finantare imobiliara, care va permite romanilor sa cedeze bancii imobilul ipotecat daca acestia intra in default, produs care va functiona in paralel cu actualul credit ipotecar al bancii.

Rasvan Radu, CEO al UniCredit Bank, a propus ieri crearea unui credit special cu dare in plata care sa functioneze pe langa creditul ipotecar obisnuit. El spune ca aparitia legii darii in plata va obliga bancile sa inventeze produse noi asemanatoare leasingului imobiliar.

„Din discutiile pe care le-am avut cu bancile, acestea voiau ca legea sa nu se aplice creditelor in desfasurare, pentru a reduce astfel impactul economic si reticenta investitorilor care prospecteaza piata romaneasca. Bancile vor ca legea sa se aplice doar imprumuturilor acordate in viitor si discuta despre crearea unor produse de creditare special croite pentru darea in plata, care sa functioneze in paralel cu actualele credite. Practic, produsul pentru darea in plata, care va avea un avans si o dobanda mai mari, se va adresa clientilor care vor sa imparta riscul. Astfel, clientii care apeleaza la un astfel de produs vor putea sa returneze imobilul ipotecat. Cu aceasta abordare, bancile vor fi confortabile si nu va exista un impact asupra pietei imobiliare, ba dimpotriva va fi o piata mai reglementata“, a declarat pentru Capital Andreea Comsa, managing director al Premier Estate Management.