IKEA isi construieste un imperiu in Romania(nov. 8, 2015)

Grupul Inter IKEA si-a facut simtita prezenta anul acesta in Romania. A inceput constructia primului proiect imobiliar de pe piata locala, a devenit cel mai mare proprietar de paduri si vrea noua magazine IKEA.

Cuvantul IKEA a aparut prima oara in 2006, atunci cand s-a anuntat deschiderea primului magazin din Romania. In primavara lui 2007, magazinul IKEA s-a deschis in franciza, adus pe piata locala de omul de afaceri Puiu Popoviciu. 2009 si 2010, ani loviti de criza economica, au adus rezultate pe minus magazinului din Baneasa. Romanii incasau salarii mai mici, iar bugetele pentru achizitii majore au disparut sau s-au micsorat. Puiu Popoviciu a vandul in 2010 operatiunile IKEA din Romania catre grupul suedez IKEA, intr-o tranzactie de peste 30 de milioane de euro. Din 2011, vanzarile singurului magazin IKEA au continuat sa creasca de la an la an. In anul de catalog 2015, IKEA a inregistrat o crestere record, de 12,37% a vanzarilor, la nivelul de 424,5 milioane de lei, fara TVA.

Dupa ani de zile in care au aparut speculatii, dar si anunturi despre o posibila locatie pentru cel de-al doilea magazin IKEA din Romania, ba la Iasi, ba la Cluj-Napoca, ba la Brasov, noul sef retailerului pe Europa de Sud-Est, Stefan Vanoverbeke, spune ca vede un potential de noua magazine pe piata locala.