Imigrantii vor fi fotografiati si amprentati la intrarea in Romania(nov. 2, 2015)

Imigrantii care intra pe teritoriul Romaniei vor fi fotografiati si li se vor lua amprentele, stabileste o Ordonanta de Urgenta aprobata marti de Guvernul Romaniei.

“Odata cu controlul pentru trecerea frontierei de stat, in cadrul centrelor integrate, personalul Politiei de Frontiera preia impresiunile digitale si imaginea faciala ale tuturor strainilor care au implinit 14 ani”, precizeaza Ordonanta de Urgenta.

Noul document mai reglementeaza “stabilirea drepturilor si a obligatiilor strainilor cazati in centrele integrate, dar si norme privind utilizarea masurilor de constrangere in cazul nerespectarii de catre straini a obligatiilor ce le revin”.

Ordonanta de Urgenta are ca scop instituirea cadrului normativ pentru integrarea activitatilor de control la trecerea frontierei, de protectie a sanatatii publice si a celor de clarificare a situatiei strainilor, in cazul aparitiei unui aflux masiv de imigranti la frontiera Romaniei.

De asemenea, actul normativ stabileste coordonarea actiunilor autoritatilor romane, in scopul prevenirii si inlaturarii amenintarilor la adresa securitatii nationale si al mentinerii climatului de ordine si siguranta publica.

Autoritatile de frontiera romane vor respecta principiul nereturnarii unui strain catre un teritoriu unde viata sau libertatea ii pot fi puse in pericol.

Pentru a gestiona eficient problema fluxurilor de migranti, Inspectoratului general al Politiei de Frontiera a Romaniei va avea dreptul “de a institui centre ad hoc  in care sa fie integrate activitatile de control la trecerea frontierei de stat, de protectie a sanatatii publice si de clarificare a situatiei strainilor care se prezinta la frontiera; aceste centre integrate se instituie in situatia in care se constata prezenta sau iminenta unui aflux masiv de imigranti”, stabileste Ordonanta de Guvern.