Virus conceput pentru a ataca exclusiv 12 banci din Romania, descoperit de IBM(aug. 10, 2015)

IBM a descoperit o versiune de malware Tinba v3 configurata pentru a ataca exclusiv 12 banci din Romania, iar un expert in cyber intelligence al companiei americane recomanda instituţiilor de credit sa-şi informeze clientii si sa colaboreze cat mai bine cu furnizorii de securitate antifrauda.

Noul program are potentialul de a deveni cel mai prolific troian care ataca banci in Romania, detronand Dridex, responsabil de peste 80% din atacurile din acest an, avertizează specialistul IBM.

Cercetatorii IBM Security X-Force au analizat la sfarsitul lunii iulie o noua variantă a Tinba v3 Trojan, iar aceasta este, potrivit datelor companiei americane, prima de acest fel dedicată bancilor din Romania, scrie pe blogul securityintelligence Limor Kessem, unul dintre experţii IBM.

Romania este recunoscută ca fiind o sursa de atacuri şi este rareori o ţinta, afirma Kessem.

„Precedentele versiuni ale acestui program malware au atacat o serie de tari europene, dar Romania nu a fost printre ele şi este rareori o tintă importanta. Analiza noastra arata ca dezvoltatorii Tinba v3 au extins capacitatea şi anvergura programului malware actualizand webinjections (metode prin care modifică site-urile băncilor, n.r.) pentru a se potrivi noilor banci vizate din tara est-europeana”, noteaza expertul IBM.