O lectie de economie pe timp de criza(mai 24, 2015)

Letonia, o tara fosta sovietica, intrata in Uniunea Europeana cu trei ani inaintea Romaniei a stiut sa-si stabileasca proritatile si a pus repede la punct strategii eficiente. Guvernul de la Riga a trecut de la o politica orientata pe schimburi comerciale cu estul rusesc la incurajarea industriei IT si dezvoltarea relatiilor economice cu vestul. Schimbarea de politica economica a fost urmata si de adoptarea monedei euro, perioada in care oficialii de la Riga au oferit conditii optime pentru dezvoltarea noilor industrii.

Letonia a reprezentat o poveste economica de succes, imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana, in 2004, intre altele si datorita asezarii sale geografice – intre Europa si tarile din Comunitatea Statelor Independente. Cu o traditie comerciala care dateaza din Evul Mediu, dar si cu o politica monetara bine gandita in zilele noastre, Riga a reusit sa atraga investitii straine directe care au atins aproape 10 miliarde de euro.

Valdis Dombrovskis, fost premier al Letoniei: „Cred ca este nevoie de o continua integrare europeana si trebuie sa folosim avantajele pe care le are partea de vest, cum ar fi programele tehnologice si financiare, si cele pe care le are partea de est, cum ar fi mana de lucru calificata si pozitia geografica”.

Pentru a face fata crizei economico-financiare, Guvernul de la Riga a avut curajul sa treaca de la schimburile comerciale cu estul, care ofereau siguranta, si a identificat ca prioritare pentru dezvoltarea economica urmatoarele sectoare: tehnologia informatica, constructia de masini, industria electronica si industria lemnului.