Orasul din Romania care ofera terenuri gratuite pentru investitii importante(apr. 18, 2015)

Un oras din Romania vrea sa atraga mai multi investitori si sa dezvolte turismul. Pentru acest lucru a decis sa ofere terenuri gratuite celor care fac investitii semnificative.

Este vorba despre Alba Iulia. Municipalitatea a adoptat o serie de masuri menite sa incurajeze potentialii investitori sa isi deschida puncte de lucru aici. Asa ca, printre acestea, cele mai importante sunt oferirea de terenuri gratuite pentru investitii mai mari de 1,5 milioane de euro si posibilitatea de achizitie a terenului in discutie daca investitiile depasesc 5 milioane de euro, in conditiile legii si beneficiind de acordurile institutionale in vigoare.

Terenul gratuit se poate acorda unei firmei care investeste cel putin 5 milioane euro in active corporale fixe, acesta va putea fi vandut direct firmei, dar nu mai devreme de finalizarea investitiei, la pretul pietei imobiliare, stabilit printr-o evaluare independenta. Pentru aceasta initiativa debutata in anul 2007, primaria Alba Iulia a pus la dispozitie parcele cu o suprafata de 30,21 de hectare in zona Drambar si peste 13,855 hectare in zona Ratu Mare.  Investitorii care doresc sa beneficieze de terenuri gratuite, trebuie sa prezinte o serie de informatii legate de activitate firmei, numarul de locuri de munca care vor fi create si prezentarea viitoarei investitii.  Judetul Alba a reusit sa atraga de-a lungul timpului peste 14 investitori importanti.

De exemplu, cea mai mare investitie privata din Alba Iulia a fost pana acum de 30 de milioane de euro in fabrica de roti dintate VCST, iar in anul 2011 au fost investite alte 11 milioane de euro in fabrica de condimente Supremia, pe un teren de 50.000 de metri patrati pus la dispozitie de Primaria Alba Iulia, care ulterior a fost achizitionat. Printre companiile cu capital strain ce si-au stabilit sediul si au dezvoltat afaceri profitabile in judetul Alba se regasesc: Kronospan, Bosch, Daimler, SEWS-R, Savinidue, Vest Industrial Products, Ener Rom etc.

„Daca pana acum ne-am concentrat mai mult pe partea de infrastructura, renovari si pe imaginea de ansamblu a orasului, a venit momentul sa ne concentram eforturile in directia atragerii investitorilor privati, care sa aduca locuri de munca noi pentru albaiulieni, venituri la bugetul de stat, renume pentru oras” a declarat Mircea HAVA, Primar Alba Iulia. Alba Iulia este singurul oras din Romania ce detine un manual de brand si un plan de dezvoltare pana in 2024, ce cuprinde inclusiv strategii de atragere a turistilor si a investitiilor cu capital strain. De asemenea, Alba Iulia primeste asistenta tehnica pentru evaluarea planurilor de dezvoltare pe termen lung, a strategiilor si a proiectelor municipale din partea Bancii Mondiale.