Cel mai mare jucator din imobiliare(feb. 21, 2015)

NEPI i-a depasit pe austriecii de la Immofinanz, care au in Romania active de aproape 1 mld. euro si au fost in ultimul deceniu cel mai important jucator din imobiliare.

Fondul de investitii NEPI, condus de sud-africanul Martin Slabbert, a devenit la sfarsitul anului trecut cel mai mare jucator din piata imobiliara locala, dupa ce activele grupului au ajuns la 1,544 mld. euro, in crestere cu 48%, in timp ce veniturile din chirii si exploatare s-au ridicat la 87 mil. euro, plus 57%.

NEPI este o afacere fondata in 2007 de Slabbert, un fost consultant al Deloitte, iar grupul a investit preponderent pe piata locala, desi in ultimii ani au fost realizate cateva achizitii si in Serbia si Slovacia. Grupul a crescut accelerat in ultimii ani prin dezvoltari si achizitii succesive si a ajuns sa controleze in Romania zece centre comerciale si patru proiecte mari de birouri situate in Bucuresti (Floreasca BP si Lakeview), Timisoara si Cluj. Portofoliul NEPI continua sa creasca, astfel ca valoarea investitiilor in curs este estimata la 547 de milioane de euro, suma din care 176 de milioane de euro au fost cheltuiti pana la finalul anului trecut.
NEPI a reusit sa se dezvolte prin majorari succesive de capital derulate in special pe bursa de la Johannesburg, astfel ca gradul de indatorare al grupului este de circa 20%.
Din rezultatele prezentate ieri de NEPI reiese ca si 2015 va fi un an de dezvoltare, astfel ca in primavara acestui an este programata deschiderea centrului comercial Mega Mall din cartierul bucurestean Pantelimon, un proiect cu o suprafata inchiriabilă de 72.000 de metri patrati ce implica o investitie de aproximativ 165 mil. euro.