Dezastru bancar la greci(feb. 8, 2015)

Iesirile din depozitele bancilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro in ultimele zile, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Miercuri si joi au fost retrasi cate 500 milioane de euro, grecii fiind nervosi inaintea weekend-ului prelungit, după ce in 2013 Ciprul a impus restrictii asupra miscarilor de capital după un alt weekend prelungit, sustin sursele.

Luni este sarbatoare publica in Grecia, marcand inceperea Postului Pastelui ortodox. Temerile privind restrictiile asupra miscarilor de capital au sporit in ultimele zile dupa ce autoritatile de la Atena nu au reusit sa ajunga la un acord cu zona euro pentru continuarea finantarii. Guvernul Greciei a dezmintit ca ar intentiona sa impuna restrictii asupra miscarilor de capital.
‘Cei care au depozite au facut legatura intre weekend-ul prelungit si decizia Ciprului de a impune restrictii asupra miscarilor de capital’, sustin sursele, care afirma ca situatia Nicosiei era mult diferita de cea a Greciei.

Iesirile din depozitele bancilor elene din ultimele zile se apropie de nivelul record inregistrat in ianuarie – 12 miliarde de euro – inainte de a incetini usor in februarie, anunta sursele.

Joi, publicatia germana ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ (FAZ) anunta ca oficialii Bancii Centrale Europene s-ar simti mai linistiti daca Grecia va impune restrictii asupra miscarilor de capital pentru a contracara retragerile masive din depozitele institutiilor financiare elene. Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a aprobat miercuri o majorare modesta, cu 3,3 miliarde de euro, a plafonului liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni, sporind astfel presiunile asupra autoritătilor de la Atena pentru incheierea unui acord cu partenerii europeni.
‘Consiliul guvernatorilor si autoritatea de supervizare a BCE ar fi mai linistiti daca ar exista un control al capitalului pentru a preveni retragerile masive din banci’, se arata in articolul aparut în FAZ care citează surse de la BCE.
Reprezentantii Bancii Centrale Europene nu au comentat informaţia.

In luna martie 2013, Cipru a luat o decizie fara precedent in zona euro, aceea de a impune restrictii asupra miscarilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita retragerea banilor deponentilor, dupa ce acestia au fost obligati sa participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei banci, iar cea de-a doua mare banca din tara a fost inchisa. Printre aceste restrictii s-a aflat si interdictia impusa cetătenilor de a retrage de la ATM-uri mai mult de 300 de euro pe zi, iar in cazul companiilor limita a fost de 500 de euro pe zi.
Nivelul retragerilor de la depozitele bancilor elene este in crestere dupa ce discutiile de luni din Eurogrup au fost intrerupte brusc, Grecia respingand cererile partenerilor sai din zona euro.
Saptamana trecuta, presa elena anunta ca valoarea sumelor de bani retrase din depozite in ianuarie si inceputul lunii februarie se ridica la 15 miliarde de euro.
Primele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.