Rubla la pamant. Rusia in pragul recesiunii(oct. 25, 2014)

Rubla a scazut si mai mult in raport cu dolarul si euro, atingand minime record in raport cu celelalte monede. Moneda ruseasca a fost pusa sub presiune de o combinatie data de scaderea continua a pretului petrolui si temerile privind o posibila retrogradare a datoriei suverane, de catre Standard & Poor, citim in publicatia Business Insider.

Agentia plaseaza in prezent Rusia la un rating BBB-, doar un grad mai sus de „junk”. O degradare ar impinge Rusia intr-o zona obscura si ar duce la cresterea costurilor de imprumut ale tarii, intr-un moment in care statul rus se lupta pentru a-si atinge obiectivele bugetare, din cauza scaderii veniturilor obtinute din marfuri. In cazul in care pretul petrolului continua sa se prabuseasca, analistii vad Rusia in recesiune.

Pentru Rusia, pretul petrolului nu are voie sa scada la 80 dolari pe baril. Daca acest lucru se va produce, Moscova s-ar putea confrunta cu adevarate calamitati.

Pretul titeiului Brent a scazut alarmant de la 115 dolari pe baril in luna iunie, la peste 86 dolari pe baril miercuri. Acest lucru reprezinta o problema uriasa pentru Rusia in conditiile in care petrolul si  gazele reprezinta aproximativ doua treimi din totalul exporturilor tarii.

Morgan Stanley estimeaza ca „la fiecare scadere cu 10 dolari a pretului petrolului,  statul rus pierde 32,4 miliarde de dolari din exporturile de petrol si gaze, ceea ce este echivalent cu aproximativ 1,6% din PIB”. In acest caz se inregistreaza, de asemenea, o scadere de 19 miliarde dolari la veniturile bugetare.

Deci, folosind un calcul simplu, recentele caderi ale pretului petrolului s-ar putea sa fi sters 4,8% din cresterea potentiala a PIB si a provocat pierderi de aproape 60 miliarde dolari la veniturile bugetare ale Rusiei, scrie Business Insider.

Asadar, ce se intampla daca situatia de fata continua? Morgan Stanley estimeaza ca, daca pretul petrolului ajunge la 80 dolari pe baril – banca de investitii ofera o probabilitate de 45% ca acest lucru sa se intample – deficitul bugetar al Rusiei va creste anul viitor la 2% din PIB, in timp ce inflatia va continua sa urce la 9%. Tara ar intra, probabil in recesiune.

Banca centrala a Rusiei a cheltuit peste 15 miliarde dolari in luna octombrie pentru a sprijini rubla, dar pana acum nu a reusit sa opreasca caderea monedei nationale.

Privind la toate aceste evolutii, aceasta se prefigureaza a fi o iarna intr-adevar rece  pentru guvernul de la Moscova, incheie Business Insider.