Listarea secolului: Alibaba cucereste lumea(sept. 15, 2014)

Listarea gigantului chinez de comert online Alibaba.com ar putea fi cea mai mare din istorie.

Actiunile companiei chineze au inceput astazi sa fie tranzactionate pe bursa din New York. Specialistii estimeaza ca listarea actiunilor pe NYSE ii va aduce companiei nu mai putin de 22 miliarde de dolari.

Grupul gigantic Alibaba a fost infiintat in anul 1999 si, in prezent, a ajuns sa detina o cota de 80% din piata comertului electronic din China. Numai anul trecut site-ul Alibaba a intermediat vanzari in valoare totala de 248 miliarde de dolari, peste vanzarile cumulate ale Amazon si eBay.

In prezent, cei mai mari actionari ai companiei chineze sunt SoftBank Japonia (34%), Yahoo (23%), fondatorul Jack Ma (8,9%) si un cofondator Josehp Tsai (3,6%), potrivit informatiilor Tradeville.

Stimulata de cererea extraordinar de mare pentru actiunile sale, pe 15 septembrie, compania a decis sa majoreze limita maxima a pretului pentru o actiune Alibaba de la 66 dolari la 68 dolari, scrie publicatia „Quartz”.

Consultantii in investitii sunt de parere ca in spatele acestei cereri care sustine cresterea pretului actiunilor Alibaba se afla preponderent investitori de moment, care doresc sa-si marcheze castigurile pe termen scurt. „Exista multe fonduri de hedging care cumpara multe actiuni”, spune un manager de investitii.

Daca ipoteza referitoare la investitorii pe termen scurt se va adeveri, ne putem astepta destul de curand la o scadere a pretului, in momentul in care acestia vor incepe sa-si vanda detinerile, pentru a-si marca profitul. Atunci cand pretul actiunii incepe sa scada, investitorii se sperie si incep sa vanda masiv, iar acest lucru duce la o accentuare a deprecierii acestor titluri.

O mare problema de incredere pentru Alibaba este faptul ca actiunile sale nu par sa-i intereseze prea mult pe investitorii mai conservatori, cum sunt fondurile de pensii. Astfel, in ciuda cresterii profitului Alibaba, al optimismului legat de viitorul Chinei si al angajamentului fondatorului Jack Ma ca va conduce compania pentru o crestere pe termen lung, structura acesteia ramane un mare semn de intrebare pentru managerii de fond mai conservatori, sustin investitorii.

Din cauza faptului ca autoritatile de la Beijing interzic investitiile straine in multe domenii, inclusiv afacerile pe internet, investitorii in oferta publica a Alibaba cumpara de fapt actiuni ale unui offshore cu sediul in Insulele Cayman. Expertii juristi americani sunt de parere ca acest tip de organizare este ilegal din punct de vedere tehnic, conform legilor din China. Un raport al comisiei economice si de securitate SUA-China sustine ca acesta este „un mecanism complex si foarte riscant”.