Guvernul vrea sa scada TVA si la alte alimente: Pe cand promisa reducere a cotei de 24%?(sept. 10, 2014)

In urma cu an, guvernul a diminuat TVA la produsele de panificatie la 9%. Acum, analizeaza aplicarea cotei reduse si la alte alimente. Insa, reducerea cotei standard de 24%, promisa in strategia fiscal-bugetara si in programul de guvernare, nu intra in discutie. Romania aplica a treia cea mai mare rata de TVA din Uniunea Europeana.

Guvernul a anuntat ca una dintre prioritatile sale este micsorarea TVA. In strategia fiscal-bugetara 2014-2016 se precizeaza ca va avea loc „reducerea treptatain urmatorii patru ani a TVA pe masura imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare”. Desi executivul a depasit prima jumatate a mandatului, nu a existat nicio discutie publica sau declaratie oficiala privind intentia de scadere a taxei.

Recent, premierul Victor Ponta a anuntat ca se gandeste la reducerea TVA pentru alte alimente, sustinand ca TVA de 9% la piine si produse de panificatie a fost un succes.

In prezent, Romania are a treia cea mai mare cota standard de TVA din Uniunea Europeana, dupa Ungaria (27%), Suedia, Danemarca, Croatia (25%). De altfel, cresterea taxei de la 19 la 24%, in urma cu patru ani, a fost cea drastica majorare din Uniunea Europeana. Doar Ungaria s-a incumentat sa creasca atat de abrupt TVA: de la 20 la 25% in 2009 si la 27% in 2011.

Pe fondul crizei, ale carei repercusiuni au fost, printre altele, prabusirea veniturilor bugetare, majoritatea statelor europene au recurs la majorarea TVA: 17 tari au optat pentru aceasta masura. Cele mai multe au adaugat 2-3 puncte procentuale. In afara de Ungaria si Romania, doar Spania a mai majorat TVA cu 5 pp.

Pe de alta parte, aproape toate statele UE – mai putin Danemarca, Bulgaria, Irlanda, Lituania, Slovacia – au cote reduse de TVA la unele alimente. In schimb, cateva tari, cum sunt Olanda, Austria, Luxemburg, aplica exclusiv cote reduse la alimente.